Білки (протеїни) та амінокислоти
Білки — це, науково висловлюючись, біополімери, молекули яких побудовані із залишків амінокислот, з’єднаних пептидним зв’язком.
Це означає, що для виробництва власних білків, з яких організм тварини зможе будувати свої тканини, організм за допомогою харчових ферментів мусить розірвати пептидні зв'язки білків, що надійшли з їжею, до окремих амінокислот, а вже з цих амінокислот скласти власні білки. Існує ряд з 20 амінокислот, які використовуються організмом для синтезу білків, їх ще називають протеїногенними. Частину з них організм здатен синтезувати, інші може отримати лише з їжею. Такі амінокислоти називаються незамінними. Для кожного виду тварин перелік незамінних амінокислот відрізняється: це означає, що одні тварини можуть самі синтезувати потрібні амінокислоти, а інші не можуть і повинні отримати їх ззовні, з кормом, точніше, з його білковою складовою.
Біологічна цінність корму саме і полягає у відповідності білкового складу корму потребам тварин в незамінних амінокислотах, як якісної так і кількісної, з урахуванням перетравності корму. Перетравність залежить від наявності в організмі тварини відповідних ферментів, здатних розкласти цей корм на потрібні амінокислоти, а також від будови її системи травлення. Так, хижі тварини мають більш короткий кишківник, а їх травні ферменти пристосовані до перетравлення тваринного протеїну. Рослинноїдні види навпаки, мають довгий кишківник, де рослинна їжа перетравлюється протягом тривалого часу, під дією не тільки травних ферментів. але і корисної мікрофлори. яка допомагає розкладати на складові навіть важкі для перетравлення рослинні компоненти. Існує велике різноманіття тварин змішаного раціону, здатних перетравлювати як рослинну, так і тваринну їжу.
Джерелами біологічно цінних протеїнів в кормі для риб є рибне борошно, креветка, мідія, дріжджі тощо. Джерелами рослинного протеїну - всі компоненти рослинного походження, зокрема зернові, злакові, овочеві культури, водорості тощо. Не слід забувати, що навіть хижі види мають певну потребу і в кормі рослинного походження, для нормалізації травлення, і навпаки, рослинноїдним видам зазвичай потрібна незначна кількість тваринного протеїну.
Білки виступають також і в якості джерела енергії. В процесі розщеплення на амінокислоти в середньому виділяється енергія рівна 4.0 кКал. Як джерело енергії білки прирівнюються до її основних джерел – вуглеводів, але програють жирам. Для хижих видів, здатність яких до перетравлення вуглеводів дуже обмежена, та й наявність вуглеводів в раціоні яких є мізерною, білки разом з жирами складають основні джерела енергії.