Далекі японські родичі наших річкових коропів та карасів, яскраві кольорові коропи Кої все частіше оселяються в наших декоративних ставках. Характерне забарвлення стало візитною карткою не тільки цих риб, але й підштовхнуло спеціалістів до виведення цілого спектру риб з подібним забарвленням. А в самій Японії культура розведення цих дивовижних риб сягнула неймовірних вершин. Існують тисячі клубів власників Кої, деяким клубам вже понад століття, щорічно тисячі людей виставляють своїх риб на чисельних змаганнях, виставках тощо. А як ці заморські гості почуваються у наших водоймах? Чи підходить їм наш клімат?
Історія коропів кої (не плутати з "коі" – це японський символ любові та дружби) сягає корінням у далеке минуле, приблизно 2500 років тому. Перші коропи були завезені до Китаю з територій, прилеглих до Каспійського моря. В Японії вони з'явилися пізніше, вперше про них згадують у 14-15 століттях. Спочатку їх вирощували для споживання, а згодом для декоративних цілей.
Перші письмові повідомлення про коі знаходимо в китайській книзі, яка написана в часи династії Чін, (265 - 316 рр.н.е.). На той час їх описували як білі, червоні, чорні та голубі коі.
Коі, які є нині, виведені в Японії і описані лише в XIX столітті. Близько 160 років тому мутантні екземпляри коі Nishiki goi виявлені серед звичайних коропів, яких вживали в їжу, в районі Ямакоші японського острова Хонсю. Вважається, що після чорної форми різнокольорові коі стали червоними, пізніше з'явилися білі, а в результаті схрещування виведені перші двоколірні – червоно-білі мутації. Саме їм дали назву 'hi-goi', а пізнше 'goi'. В результаті удосконалення цієї форми з'явилися нові - Asagi та Bekko, які стали надто популярними і доволі дорогими. Японські письмові джерела кажуть, що у японському селі Ямакоші у 1804-1830 роках були вперше виведені парчеві коропи, які отримали різнокольорову смужку. Nishiki goi постійно удосконалювалися і під час правління імператора Менджі з'явилися чудові Ki-Uisuri. Саме в цей період мутації вони ставали дедалі складнішими та заплутанішими. За межами Нінгата кольорові коропи були невідомими аж до 1914 року. Саме тоді кілька риб відправили на велику виставку в Токіо.
На початку минулого століття із Німеччини до Японії завезли голого коропа (звідси й назва Дойтсу, що означає "німецький"). Це був майже безлусковий короп. Doitsh (німецький) вніс ще більшу вишуканість у культуру коі. Існує два види Doitsh: голий короп, у якого немає луски, та дзеркальний – з двома рядами великої луски на спині та на череві. Завдяки розманіттю візерунків луски та яскравості кольорів на шкірі без луски Nishiki goi став ще вишуканішим. Методом схрещування з Асагі отримали Сhусуі. Відтоді утримання та розведення коі в Японії стало до¬сить популярним.
До закінчення Другої світової війни коі були практично невідомі на Заході. Вважається, що американці вперше (принакймні масово) побачили коропів Кої після поразки Японії в другій світовій війні, а європейці почули про коі в 1956 році, на виставці в Токіо, де демонстрували кілька рибок коі.
Ні, не тільки. Мода та популярність характерного забарвлення породила інтерес до виведення цілої низки інших видів риб з забарвленням. характерним для коропів Кої - кольорових карасів, золотих риб, навіть скалярій і пецилій не оминула мода на ситцеве забарвлення
Зауважимо, що це не генномодифіковані риби, а результат традиційного виведення, штучного відбору та схрещування.
Незважаючи на те, що часто цих рибок теж називають "кої" - наприклад, "скалярія кої" - це неправильна назва. Назва Кої стосується саме коропу, а не особливості забарвлення. Існують коропи кої чисто білого, чорного або повністю червоного кольору - і тим не менш все це саме коропи кої.
Коропи Кої останні десятиліття набувають все ширшої популярності і в Україні. Утримання їх не надто складне, але потребує певного досвіду, особливо з урахуванням сезонних особливостей українського клімату.
Так, коропи Кої досить витривалі - але чутливі до чистоти та якості води, її рН, рівню нітратів та фосфатів у воді.
Не менш важливим є дотримання якості та збалансованості харчування. Колір і яскравість закладені генетиіно, але вони дуже залежать і від здоров'я рибок. Погіршити вигляд риб може забруднення води, неякісне харчування, недостатня кількість вітамінів тощо. Тому варто використовувати корми підвищеної якості або спеціалізовані для годування цих риб, а також краще слідкувати за якістю та чистотою води
Обов'язково необхідний басейн достатнього об'єму для запланованої кількості риб. Також необхідно заздалегідь продумати зимівлю риб.